Blw

Godmorgon lördag! Här började dagen strax efter 7. Gick upp med August, Andreas sov vidare (jag får sova i morgon), tände ljus och gjorde frukost till mig och August. Han fick grötpinnar gjorda av mannagrynsgröt spetsade med bla kokosolja, gott tyckte liten! Nu sover han igen och jag ska strax ta en dusch. När grabbarna vaknat och alla gjort sig i ordning ska vi umgås med svärföräldrarna. Jag skulle vilja åka en sväng till Nacka forum. Behöver handla lite vintermössa, vantar, sockor osv till August. De han har nu är mer höstgrejer men nu börjar det snart bli kallare.

Angående mat till bebis så nämnde jag ju här ovan att August ätit mannagrynsgröt som grötpinnar. Vi har nämligen valt att introducera mat enligt blw (baby lead weaning) som man kan säga är barnstyrd tillvänjning av mat. Barnet äter helt enkelt själv från det att det är 6 månader gammalt. Därför passa inte riktigt puré eftersom det är svårt att äta själv. Vi ger helt enkelt maten i stavform. Han äter all mat vi äter - salt (och annar Livsmedelsverket avråder i från) och han bestämmer själv hur mycket han vill äta. Så man erbjuder helt enkelt mat och han styr i vilken takt han vill gå över från i vårt fall ersättning till vanlig mat.

Varför jag/vi fastnar för detta är att det för OSS upplevs som ett lyhört sätt att lära barnet att äta. Det är skönt att slippa laga annan mat till bebisen och det är framförallt mysigt att kunna sitta och äta alla tillsammans. Ingen behöver mata bebisen. Det är även ekonomiskt. Sen tror jag att det är bra för barnet att få utforska maten själv, smaka och känna i sin egen takt. Jag tror det kan främja matglädjen och självkänslan (de kan ju faktiskt äta själva och hantera bitar i munnen).

Återigen jag dömer ingen som väljer ett annat sätt ville bara dela med mig hur vi har tänkt kring att introducera mat. Detta passar just oss helt enkelt.

Ville man läsa mer om blw kan man läs bra här: HTTP://blw.nu eller boken Blw på svenska av Jennie Bondesson.

Första måltiden - lasagne. Väldigt populärt enligt August. Ätit det två gr nu.
Kycklingfilé. Detta är en klar favorit ätit det flera gr och han älskar kyckling. Det är även lättuggat och han får mer lite i magen.
Frukost tillsammans - denna morgon leverpastejmacka.

Om det blir kladdigt? Oh ja många gånger fruktansvärt kladdigt. Jag hatar kladd men har fått lägga band på min kladdfobi. Hans glädje över maten överväger kladdet. Vissa saker är ju mindre kladdigt så i bland får man väl tänka på hur mycket tid man har att städa efteråt också och vart man befinner sig..

Vissa barn tuggar och sväljer med en gång andra tar det längre tid för. August smakar på allt men än så länge åker mycket ut igen fast mer och mer börjar han nu lära sig att både tugga och svälja. Så nu börjar det hamna lite mat i magen. Han har hållt på 1,5 vecka nu. En så länge äter han samma mängd ersättning som innan.

Det var lite matprat så här på morgonkvisten. Hoppas ni får en mysig helg. Kram

Kommentera här: